Vor Frelsers kirke

Omfattende restaurering 2004-2009

Bygherre: Menighedsrådet Vor Frelsers Kirke
Periode: 2004-2009 samt 2012-2013
Byggesum: Kr. 56 mio. ekskl. moms
Arkitekt: Fogh & Følner og Hoff og Jørgensen
Ingeniører: Eduard Troelsgård A/S og Hans Grønlund ApS

Vor Frelsers Kirke har gennemgået en omfattende restaurering med bl.a. ny fundering og gulv.

Vor Frelsers Kirke på Christianshavn er et af de danske hovedværker fra Baroktiden. Kirken er opført i 1682-96 og var den danske bygmester og maler Lambert van Havens hovedværk. Vor Frelsers Kirke fik i 1749-52 det berømte, spiralsnoede spir, der kan ses fra mange steder i byen.

Fornyelse af gulvkonstruktion

Kirkens gulve er oprindeligt funderet på opfyld. Det har igennem årene medført mange sætninger og udskiftninger til følge.

I 1990’erne besluttede man at foretage en gennemgribende fornyelse af gulvkonstruktionen og en række øvrige ændringer af interiøret.

Eduard Troelsgård har været med som rådgivende ingeniører bag den omfattende restaurering af kirkens indre med ny fundering af gulvkonstruktionen, genopretning af de enestående originale inventargenstande, ny adgang til tårnet og implementering af handicaptilgængelighed uden at kirkens bevaringsværdier antastes.

Vor frelsers kirke

Det var i øvrigt også under denne restaurering, at man fandt et ’hemmeligt rum’ i tårnpartiet. Her lå Frederiks IV’s hemmelige elsker Helene von Vieregg begravet. Hun døde i barselssengen med den lille kongesøn. De blev i stedet gravsat i kirkegulvet.

Da kirken blev renoveret indvendigt, begyndte man at tage de første skridt i forhold til at skifte taget på Vor Frelsers Kirke.