Trekroner Søfort
Restaurering og forstærkning af voldmure, kajanlæg, kasematter og fløjbygninger 1986-2011
Fra forsvarsværk til 40 år gammel ruin
Trekroner var i 1700-tallet et forsvarsværk i Københavns havn, hvor hovedstaden kunne forsvare sig mod flådeangreb, da Danmark konstant var i krig mod Sverige. Anlægget blev opgivet i 1732.
I 1787 anlagde man det nuværende befæstningsanlæg et par hundrede meter længere mod syd. Fortet udgjorde bl.a. en vigtig del af den danske forsvarslinje ved Slaget på Reden i 1801.
I mange år efter forstærkede man forsvarsanlægget og omkring 1870 havde fortet stort set sin nuværende form. Under første Verdenskrig var Trekroner bemandet med 750 soldater, men mistede siden sin militære betydning og blev opgivet i 1932. Anlægget blev dog igen anvendt som militært område, da tyske soldater rykkede ind på øen i 1940.
Efter 2. Verdenskrig lå Trekroner ubenyttet i ca. 40 år, indtil staten i 1984 købte fortet for 3 kroner og fredede anlægget. Da staten købte Trekroner i 1984 var den kunstige ø og bygningerne voldsomt medtagede, og der blev derfor i gang sat et større renoveringsprojekt.
Renovering af Trekroner Søfort
Eduard Troelsgård har over en længere årrække startende i 1984 arbejdet med at restaurere det gamle forsvarsværk. Trekroner var noget af det første betonbyggeri, man lavede i Danmark
Renoveringen dække bl.a. følgende:
- De ydre beklædningsmure istandsat
- Øens oprindelige profil er blevet genskabt
- De røde bygninger er blevet restaureret
- Kasematbygningen er istandsat
- Afdækning af de gamle kanonporte ud mod Øresund
- Porte, vinduer, døre og lemme er rekonstrueret
I dag fungerer Trekroner Søfort som et udflugtsmål og rekreativt område i sejlafstand fra København.