Nåleøjet

Skulptur på Søndergård torv, Ballerup, indviet 2010

Projektperiode: 2002-2010
Byggeopgavens art: Nyopførelse af skulptur
Rådgiverydelser: Projektering af stål- og granitkonstruktioner.
Bygherre: Ballerup Kommune.
Kunstner: Bjørn Nørgaard.
Byggesum: 5 mio. kr.

Kunstværket er indviet sommer 2010.

Nåleøjet er en prisbelønnet skulptur af billedkunstner og professor Bjørn Nørgaard. Eduard Troelsgård Rådgivende Ingeniører har været med bag projekteringen af stål- og granitkonstruktionerne, som viste sig at være en både kompliceret og meget spændende opgave.

Nåleøjet er en otte meter høj skulptur med 24 figurer, som forestiller 12 engle i rustfrit stål og 12 bæster i bronze. Figurerne er anbragt på hver deres skal. Den ene er en let skal, som består af rustfrit stål, mens den anden er en tung skal, som består af sort granit. Kunsten har her været at sikre skallerne – som er lavet af forskellige materialer – har samme geometri, og at konstruktionen står fri af hinanden.

Den tunge granitskal består af flere granitblokke, som skulle samles og sikres i fundamentet, hvorimod den lette skal er følsom mod vind, hvilket betød at der skulle laves en konstruktion indeni for at sikre den.

Inde i skulpturen er en fontæne med krydsende vandstråler. På skallerne er engle og bæster sat fast på konstruktionen, og der er lavet skjult spotlys.

Nåleøjet modtog Brolæggerprisen i 2010.

Nåleøjet referer til Biblen. Skulpturen skal i form og materiale symbolisere de mange valg, vi som individer træffer hver dag, hver time og hvert minut.